Uusintasaumaus antaa talolle uuden ilmeen

Kerrostalon uusintasaumaus on prosessi, jossa vanhat elementtisaumat kerrostalon seinäelementtien, ikkunoiden, ovien ja tuuletusaukkojen ympäriltä poistetaan ja korvataan uusilla. Saumojen elinikä on noin 20 vuotta, mikä tarkoittaa, että saumojen kunto tulisi tarkistuttaa ennen tämän ajan loppuun kulumista. Saumat kovettuvat ja rapistuvat ajan ja sään vaihtelun seurauksena. Rapistunut sauma puolestaan päästää sisäänsä kosteutta, mikä aiheuttaa suuren riskin koko talolle.

Säännöllinen kuntotarkastus

Taloyhtiön kokous päättää julkisivun kuntotarkastuksen toteuttamisesta. Isännöitsijä kilpailuttaa muutamia alan toimijoita kutsumalla heidät tarkistamaan tilanteen ja pyytämällä tarjouksen. Näiden perusteella valitaan paras urakoitsija. Kuntotarkastuksessa käydään läpi kaikki talon julkisivun kohdat, joita voivat olla katto, räystäät, seinäelementit, rappaus, maalipinnat, ikkunat, ovet, tuuletusaukot, palo-ovet, saumat, kuten elementtisaumat, palosaumat ja äänieristyssaumat. Tarkastuksessa selviää, mitkä osat tarvitsevat korjaamista tai uusimista. Joskus voi olla viisasta käyttää sellaista urakoitsijaa, joka on suorittanut julkisivukorjauksia samalla alueella ja saman ikäisten talojen parissa. Heillä saattaa olla tietämystä juuri kyseisten talojen heikoista kohdista ja toimiva suunnitelma niiden korjaamiseksi.

Julkisivuremontin hyödyt

Rakennuksen julkisivu ei toimi vain esteettisenä elementtinä, vaan sillä on myös rakennustekninen vaikutus. Ehjän katon hyödyt jokainen varmasti tietääkin, sillä vuotava katto päästää vettä sisään, mikä aiheuttaa suoraan kosteusvaurioita. Myös rännien kunto näkyy helposti. Jos rännit ovat rikkonaiset tai tukkeentuneet, vettä roiskuu ja valuu seinille. Mutta harva maallikko näkee talosta, ovatko saumat kunnossa ja miten ne pitävät kylmää ja kosteutta loitolla. Tähän analysointiin käytetään aina asiantuntijaa.

Julkisivuremonttiin tarvitaan poikkeuksetta telineitä tai henkilönostimia tai molempia. Tämä saattaa tarkoittaa, että asukkaiden elintila hieman rajoittuu remontin aikana. Ehkä autoa ei voi parkkeerata ihan seinän viereen tai ehkä seinän vierellä kasvavat ruusut on suojattava. Tämä on kuitenkin pieni vaiva siihen nähden, että talosta tulee teknisesti uuden veroinen ja myös uuden näköinen.

Uusintasaumaus linkittyy tavallisesti myös rappaukseen ja maalaukseen. Rappaus voi olla osittaista ja kohdistua vain niihin paikkoihin, jotka saavat vaurioita uusintasaumauksen seurauksena. Mutta maalaus suoritetaan usein koko seinäpinnalle, jotta maalipinta näyttää yhteneväiseltä ja uudelta. Sanomattakin on selvää, että näillä toimilla talo saa uuden kauniin ja huolitellun ilmeen. Uudet elementtisaumat ja kaikki mitä koko remontti tuo tullessaan nostavat talon arvoa kiinteistömarkkinoilla. 
Uusintasaumaukset meiltä: Lahden elementtisaumaus oy.


jaa