Maanrakennustyöt - ota selvää mitä sinulla tulee olla valmiina, kun lähdet kilpailuttamaan urakoitsijoita

Maanrakennustyöt ovat tärkeässä osassa onnistunutta rakennusprojektia, sillä tuleva kotisi lepää soran ja sen päälle rakennettavan perustuksen päällä vuosikymmeniä, tästä syystä maanrakennustyöhön kannattaa perehtyä hyvin ennen talohankkeen aloittamista.

Tällä kertaa tutustumme maanrakennuksen perustietoihin sekä jaamme vinkkejä, mitä kannattaa omassa talohankkeessa huomioida maanrakennusurakkaa suunnitellessa ja kilpailuttaessa maanrakennustöitä tekeviä yrityksiä.

Omakotitalon maanrakennustyöt voidaan jakaa karkeasti seuraaviin vaiheisiin: ensimmäisenä tehdään maaperätutkimus ja tämän jälkeen voidaan tehdä talohankkeesta perustamistapalausunto, sekä mahdollinen pohjarakennesuunnitelma. Kun paperiasiat on saatu suoritettua loppuun, on aika aloittaa maanrakennustyöt sekä sähköliittymien rakennus. Kun maanrakennusurakka on saatu päätökseen, voidaan aloittaa perustuksen tai kellarin rakentaminen. Näiden valmistuttua, tehdään maantäytöt sekä pihojen tasaaminen, sen jälkeen voidaan aloittaa itse talon rakentaminen ja viimeisimpänä tulevat pihatyöt eli pihanmaisemointi.

Tee kaikki rakennussuunnitelmat valmiiksi ennen kuin aloitat maanrakennustyöt

Maanrakennustyöt täytyy suunnitella mahdollisimman pitkälle ennen niiden aloittamista, aina LVI- ja sähkövetoja ja piharakentamista myöten. Näin säästytään monelta turhalta työltä sekä kustannukselta. 

Monet rakentajat aloittavat kaivutyöt ennen kuin rakennuksen putkisto-, sähkö- ja maisemasuunnitelmat on saatu valmiiksi. Tämä ei ole hyvä ajatus, sillä se voi johtaa paljon turhaan työhön. Pahimmassa tapauksessa työ tehdään kahdesti, on myös tärkeää, että pihasuunnitelma on valmis ennen kuin aloitat.

Kannattaa myös muistaa, että kaivamisvaiheessa tehtyjä virheitä on usein vaikea korjata jälkikäteen, kun talo on valmis. Suunnitelmien toteuttaminen on myös nopeampaa, kun ne ovat valmiina alusta alkaen.

Teetä maanrakennustyöt ulkopuolisella urakoitsijalla

Kiinteästi hinnoiteltu maanrakennusurakka on yleensä järkevin vaihtoehto, koska silloin kustannukset ovat ennakkoon tiedossa. Tuntihinnoiteltu rakentaminen voi aluksi houkutella, mutta se voi yllättää kustannuksiltaan, myös maarakennustarjouksien toimitussisältöjen välillä voi olla suuria eroja. On myös hyvä varmistaa, että toimitussisällöissä on otettu huomioon kaikki maanrakennusvaiheen tarpeelliset tarvikkeet sekä työt. Ammattitaitoinen maarakennusurakoitsija antaa kattavan tarjouksen jo luonnosten sekä maaperätutkimuksen perusteella, joten älä tyydy epämääräisiin hinta-arvioihin.

Maanrakennustöiden tarjouspyyntöä varten sinulla on hyvä olla valmiina maaperätutkimus, asemakaava kuva, LVI-liitoskohtalausunto tai muu selkeä suunnitelma veden sekä viemäröinnin saapumisesta rakennukseen sekä myös kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelma. Kaivuripalvelu J. Levonius Oy tarjoaa monipuoliset maanrakennustyöt.

 


jaa