Likakaivon tyhjennys säännöllisesti ehkäisee jätevesien päätymistä ympäristöön

Likakaivon tyhjennys ja siitä huolehtiminen sekä vastuu asianmukaisesta jätevesien käsittelystä kuuluu jokaiselle haja-asutusalueen asukkaalle tai kiinteistön haltijalle. On tärkeää tarkistaa, että omassa haja-asutusalueella sijaitsevassa kiinteistössä, olipa se sitten mökki tai omakotirakennus, on toimiva jätevesijärjestelmä. Toimiva jätevesien käsittely on erittäin tärkeää, että voidaan pitää vesistöt paremmassa kunnossa ja estää niiden rehevöitymistä. Luonto ja siitä huolehtiminen kuuluu meille kaikille. Tämänkertaisesta kirjoituksesta löydät vinkkejä, kuinka tarkista ja laitat oman jätevesijärjestelmän kuntoon ja mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon jätevesien käsittelyssä.

Jätevedet aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä

Kun kiinteistö sijaitsee haja-asutusalueella, eikä kuulu kunnalliseen viemäriverkkoon, mutta siellä syntyy kuitenkin jätevettä, täytyy se käsitellä tehokkaasti, ennen kuin se päätyy ympäristöön. Vesistöjen rehevöityminen on suuri ongelma ja yksi tärkeimpiä asioita sen ehkäisemiseksi on jätevesien asianmukaisesta käsittelystä huolehtiminen. Jätevesissä on orgaanisia aineita, jotka veteen päätyessä aiheuttavat osaltaan sen rehevöitymistä. Rehevöityminen tarkoittaa veden liiallista ravinnekuormitusta, joka johtuu sinne päätyvistä jätevesistä, pellolta valuvista vesistä ja ilmasta tulevan laskeuman kautta sinne laskeutuvista ravinteista. Rehevöityminen sameuttaa vesistöt ja aiheuttaa vesikasvien ja levien lisääntymistä, happikatoa sekä muutoksia kalastossa ja eliöstössä. Etenkin kiinteistöissä, joissa on vesijohto ja viemäri, mutta ei kunnollista jätevedenkäsittelyjärjestelmää, kannattaa tarkistaa, käsitelläänkö jätevedet tarpeeksi hyvin ja tehdä tarvittavat muutokset niiden tehokkaaseen käsittelyyn. Jätevesien tehokas puhdistaminen ehkäisee rehevöitymistä tehokkaasti.

Jätevesien tehokas käsittely on tärkeää

Jokaisessa kiinteistössä, joka ei kuulu kunnalliseen viemäriverkkoon, täytyy olla tehokas järjestelmä jätevesien käsittelyyn. Jätevedet voi käsitellä monella tavalla, joista helpoin on liittyminen vesihuoltolaitoksen viemäriin. Kiinteistökohtaisia menetelmiä ovat käymäläjätteen ja harmaan veden erottelu, joka voi tarkoittaa sitä, että käytössä on kuivakäymälä ja harmaiden vesien käsittely tai wc-vedet kerätään umpisäiliöön ja harmaat vedet käsitellään. Vaihtoehtona voi myös olla kaikkien jätevesien yhteiskäsittely, jossa erilaisia tapoja sen toteuttamiseen ovat: maahanimeyttämö, maasuodatamo tai laite- eli pienpuhdistamo. Kaikkien kiinteistökohtaisten jätevesisysteemien asianmukaisesta kunnossapidosta ja huollosta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Likakaivon tyhjennys, puhdistamon hoito- ja huolto ovat tehtäviä, joiden tekemiseen voi palkata LVI-liikkeen tai lokapalveluyrityksen, joka hoitaa säännöllisen lokakaivon tyhjennyksen, kuten VTM Putkistohuolto Oy


jaa