Likakaivon tyhjennys vaatii ammattitaitoa

Likakaivon tyhjennys kuuluu ammattilaiselle, mutta tukkiutuneen viemärin voi myös kokeilla avata itse. Kodin viemärit voivat tukkeutua monilla eri tavoilla ja joskus se tapahtuu myös pahimpaan mahdolliseen aikaan. Olipa kyseessä kylpyhuoneen tai keittiön viemäri; lika, ruoka, hiukset ja kaikenlaiset roskat voivat tukkia putket vähitellen. Kun likaa kerääntyy yhä enemmän, vesi ei enää pääse kulkemaan kunnolla putkistossa ja seurauksena voi olla pahimmassa tapauksessa viemärin tulviminen. Joskus ongelman voi ratkaista itse, mutta toisinaan taas täytyy ottaa yhteyttä ammattilaiseen viemärin avaamiseksi. Mökillä tai omakotitalossa olevat lika- ja lokakaivojärjestelmät täytyy tyhjentää säännöllisesti, noin 2 - 4 kuukauden välein, vedenkulutuksesta riippuen. Lokakaivon tyhjennys on säädeltyä toimintaa ja sen tekemiseen täytyy tilata ammattimainen lokapalveluyritys.

Minkälaisia menetelmiä voi kokeilla kotona viemärin tukkeutuessa?

Jos putkista virtaava vesi alkaa kuplia, on viemäri lähes täysin tukossa. Ennen kuin otat yhteyttä ammattilaiseen, voit kokeilla joitain menetelmiä itse, kotoa jo valmiiksi löytyvillä tarvikkeilla. Jos viemäri on vain vähän tukossa, voi sen saada avattua poistamalla sieltä esimerkiksi pinsettien avulla hiukset, ruoan ja muun roskan. Jos viemäri ei aukea tällä menetelmällä, voit kokeilla ruokasoodaa ja etikkaa, koska tukos luultavasti sijaitsee putken sisällä. Jos viemärin avaus ei edelleenkään onnistunut, voi myös kokeilla kemiallisia viemärinavaajaa, mutta kannattaa muistaa, että kemialliset puhdistusaineet ovat syövyttäviä ja liuottavat tukoksen hitaasti. Viemärin avaamiseen on myös olemassa mekaanisia tapoja, joista tunnetuin on viemäripumppu, jota kutsutaan arkikielessä imukupiksi. Se asetetaan viemärin aukon yläpuolelle ja sitä pumpataan mekaanisesti ja imukuppi liikuttaa vettä edestakaisin niin kauan, että tukos irtoaa. Tämä on klassinen tapa avata viemäri, joka voi toimia myös kohtalaisen vaikeissa tapauksissa. Viemärin puhdistustyökalu tai viemärirassi on toinen mekaaninen puhdistuslaite. Se on joustava metallinen vaijeri jossa voi olla päässä harja tai jousi. Puhdistustyökalu on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos tukos sijaitsee syvällä putkistossa. Viemärityökalulla ulottuu pitkälle, koska ne ovat 1,5–10 metriä pitkiä.

Mitä voit tehdä viemärin tukkeutumisen estämiseksi ja kuinka usein lokakaivon tyhjennys on tarpeen

Jos kyseessä on keittiössä tai kylpyhuoneessa oleva viemäri, kannattaa muistaa, että ei kaada öljyä tai rasvaa pesualtaaseen. Viemärit kannattaa myös puhdistaa kiehuvan kuumalla vedellä kerran viikossa. Ja kylpyhuoneen viemäristä kannattaa tyhjentää sinne kerääntyneet hiukset säännöllisesti. Likakaivon tyhjennys täytyy myös tilata säännöllisesti, noin 3 – 4 kuukauden välein, koska jos kaivo on piripinnassa, saattaa viemäriputket täyttyä, jonka seurauksena jätevedet voivat tulvia sisään joko lattiakaivosta tai wc-pöntöstä.

Tarvitsetko ammattilaisen apua viemärin tyhjennykseen? VTM Putkistohuolto Oy auttaa! 


jaa