Maanrakennustyöt ovat uuden kodin perusta

Lähes kuka tahansa kodin omistaja tai talon rakentaja tietää tai on ollut tekemisissä maanrakennustöiden kanssa. Maanrakennustyöt sisältävät kaikenlaista työtä, joka viittaa tontin maaperän muokkaamiseen esimerkiksi asuintalon perustuksia, putkistoja, sadevesijärjestelmiä, jätevesijärjestelmiä tai piharakentamista varten. Maanrakennustöihin kuuluu muun muassa maa-aineksen kaivaminen rakennuksen perustusten valamista varten, maansiirto, tierakentaminen, maisemointi piharakentamisessa sekä monia muita mahdollisia työtehtäviä. Maanrakennustöiden sisältö, laajuus, kesto ja hinta vaihtelevat usein tontin koon, muodon ja maaperän mukaan.

Maanrakennustyöt

Maanrakennuksessa käytetään usein työhön soveltuvia raskaita työkoneita kuten kaivinkonetta, kuormaajia, traktoreita, jyriä. Maanrakennustyöt ovat monivaiheisia ja tähän voi kuulua esimerkiksi maaperän kaivamista, louhintaa, tuentaa, kuivatusta, jyräystä, tiivistämistä.

Maa-aineksen kaivamisen ja maaperän muokkausten lisäksi maaperän louhintaa saatetaan joutua tekemään, mikäli maanrakennuksessa kallioperä tulee esiin ja tätä on louhittava pois tieltä. Maansiirtoa ja louhintaa usein tapahtuu paljon kun rakennetaan esimerkiksi taloja kallioperään, teitä tehdään tieliikenteelle tai siltojen perustuksia kaivetaan. Kaiken kaikkiaan maanrakennustyöt riippuvat paljon maaperästä sekä minkälaisia pohjatöitä ennen rakentamista täytyy tehdä. Ennen maanrakennustöitä toteutetaan usein maaperätutkimus, jossa selvitetään maaperän rakenne, kantavuus ja pohjaveden taso. Maanrakennustyöt suunnittelee usein ammattilainen, joka käyttää apunaan maaperätutkimuksen tietoja sekä rakennussuunnitelmia. Tontin maaperä voi vaikuttaa paljon maanrakennuksen toteutukseen ja siihen minkälaista maa-ainesta joudutaan myös kuljettamaan maanrakennuksen viimeistelyssä rakennuksen perustuksia varten.

Maansiirtoa tapahtuu myös paljon vesistöissä. Telakoilla ja vesiväylillä saatetaan kaivinkoneiden avulla toteuttaa säännöllistä ruoppausta vesiliikennöintiä haittaavan maaperän poistamiseksi. Vesistöillä maaperän siirtoa voidaan toteuttaa tähän erikoistuneilla aluksilla, minkä päältä kaivaminen ja maansiirto toteutetaan.

Maanrakennuksen vaiheet taloprojektissa

Mielenkiintoisin maanrakennuksen projekti saattaa olla monelle oma taloprojekti. Maanrakennustyöt ovat usein ensimmäinen askel talon rakentamisessa. Työvaiheet on usein jaettu moneen osaan: louhinta, maaperän kaivaminen, maa-aineksen poiskuljetus ja tarvittavan maa-aineksen tuonti tontille.

Ensin kaivetaan pinnan maa-aines pois. Usein tämä maa-aines voidaan varastoida ja käyttää myöhemmin uudelleen kun pihaa maisemoidaan. Kun pintamaan aines on kaivettu, todellinen rakennuksen perustus kaivetaan. Tässä vaiheessa saatetaan myös joutua toteuttamaan kallioperän louhintaa, että tarvittavat kaivaukset saadaan toteutettua talon perustuksille. Tässä työvaiheessa tapahtuu paljon maa-aineksen kuljetusta pois. Viimeinen vaihe on usein jälkitäyttö, mikä tehdään tontin perustuksille. Usein jälkitäyttö tapahtuu sopivalla maa-aineksella, mikä on vaadittu rakennusmääräyksissä.

Lisätietoa maanrakennustöistä voit lukea esimerkiksi Kaivuripalvelu J. Levonius Oy sivuilta.


jaa