Sähkösinkitys ja sen hyödyt

Metalli on loistava materiaali rakentamisessa sekä eri tuotteiden ja laitteiden osissa. Eritoten metalleista rautaa käytetään paljon rakennuksissa, joten voit nähdä sitä kaikkialla. Se on metalleista monimuotoisin ja sitä käytetään paljon, koska se on muotoiltavaa ja erittäin kestävää. 

Kaikkien metallisten materiaalien huonona puolena on kuitenkin korroosio. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mitä on korroosio ja sähkösinkitys.

Mitä on korroosio?

Kun vesi koskettaa metallirakennetta , tuo se pintaan hiilihappoa, mikä aiheuttaa ruostumisen. Tätä kutsutaan toisella nimellä korroosioksi. Korroosiossa vahingoittunut materiaali liukenee tai reagoi ympäristön, esimerkiksi kosteuden kanssa. Korroosioprosessissa metalli menee joko yhdeksi sen oksideiden, hydroksideiden tai sulfidien kanssa. Esimerkiksi raudan ruostuessa pintaan muodostuu punaista hilseilevää jauhetta. Se on kemiallisesta reaktiosta johtuva ilmiö, jossa ympäristö toimii synnyttäjänä ja edesauttajana. Metallin korroosiota voidaan estää esimerkiksi sähkösinkityksellä. Siinä metallin päälle tehdään suojaava sinkkipinnoite.

Mitä sähkösinkitys on?

Sähkösinkityksellä tarkoitetaan metallisten kappaleiden päällystämistä sähköavusteisesti sinkkikerroksella. Päällysteen paksuus on keskimääräisesti 8-12 mikrometriä. Päällystystä varten tulee olla elektrolyysiallas, jossa toimenpide tehdään. Ennen pinnoitusta tehdään huolellinen puhdistus ja käsittely, varsinkin mahdolliset epätasaisuudet kannattaa korjata. Korroosion eston vahvuus määrittyy näistä tekijöistä ja paksuudesta.

Sinkityksen jälkeen pinta tulee vielä passivoida, jotta sinkin hapettuminen hidastuu. Näin estetään valkoruosteen muodostumista. Passivoinnissa käytetään 3-arvoista kromia. Passivointikylpy muodostaa pintaan suojaavan kromaattikalvon. Kromilla pintaan saadaan myös vihreä väri ja todella kestävä suoja.

Toinen tapa tehdä sinkkipäällyste on kuumasinkitys. Siinä metalli upotetaan kuumaan sulaan. Sinkin tulee olla 450 asteista, jotta sinkki ja metalli reagoivat. Tässä sinkitysmuodossa pinnoitteesta tule paksumpi. Pinnoitteen väri voi olla hopeanvärinen ja kiiltävä, mutta siitä voi tulla myös tummanharmaa tai matta. Tässä pinnoituksessa on tärkeää, että sinkki pääsee perusteellisesti metallin rakenteisiin ja tästä syystä rakenteeseen tehdään usein aukkoja.

Muita tapoja suojata metallia on anodisuojaus. Anodisuojauksessa pinta pinnoitetaan metallilla, joka ei ole niin herkkä reagoimaan ympäristöön. Siihen käytetään usein esimerkiksi tinaa. Haittana on se, että tinapinnoitus voi kolhiintua herkemmin. Anodisuojausta ei voi kuitenkaan käyttää ihan kaikissa kohteissa, joten se ei ole yhtä monikäyttöinen pinnoite kuin sinkkipinnoite.

Lisätietoa sähkösinkityksestä saat Laxström Oy Ab:n sivuilta.


jaa