Taloyhtiön osakas: muista asbestikartoitus ennen remonttia!

Nyt on meneillään hurja remonttibuumi. Siinä missä ihmiset menneinä vuosikymmeninä saivat tyytyä yksittäisiin remonttiohjelmiin televisiossa tai matkata kirjastoon rakennusoppaan perässä on internetin yleistyminen mullistanut myös tee-se-itse-remontoinnin. Videotoistopalveluista löytyy askel askeleelta kuvatut ohjeet kaikkiin yleisimpiin kodin pieniin korjauksiin, samalla kun erilaisten yhteisöpalveluiden remonttiryhmissä vaihdetaan vinkkejä muiden rakennuskärpäsen puraisemien kanssa. Vaikka monet remontit sunnuntairemontoijalta onnistuvatkin, täytyy jotkin asiat kuitenkin jättää ammattilaisen huolehdittaviksi. Näistä tärkeimpänä esiin nousevat asbestikartoitus ja asbestipurkutyöt.

Asbestin vaarallisuus onkin monella tiedossa, mutta se saatetaan mieltää vain rakenteiden ongelmaksi, joka ei kosketa pientä pintaremonttia suunnittelevaa. Asbestia voi kuitenkin olla mitä yllättävimmissä paikoissa asunnossa - sitä löytyy niin keittiön laatoista kuin muovimaton liimastakin. Siksi jo pienikin keittiöremontti tai lattian päivitys vaatii niin ilmoituksen taloyhtiölle kuin asbestikartoituksenkin.

Itse raja asbestikartoituksen tarpeelle on tulkinnanvarainen, eikä sitä tarvita esimerkiksi valaisimia asentaessa tai hyllyä seinään poratessa, mutta useimmissa näitä suuremmissa töissä se vaaditaan ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä. Ilmoitus ja kartoitus kulkevatkin käsi kädessä, sillä asbestikartoitus pitää myös liittää remontti-ilmoitukseen, jota ilman taloyhtiö ei myönnä lupaa remontin alkamiseen. Asbestikartoituksia tekeviä yrityksiä on muun muassa Asbesta Oy.

Asbestia ei pidä pelätä, sillä ammattilaiset pitävät siitä huolen, mutta remontoijan kannattaa silti varautua asbestin löytymiseen. Jos asunnossa joudutaan tekemään asbestipurkua, on asunto sen aikaa asbestipölyn vuoksi asuinkelvoton, vaikka purku koskisikin vain pientä osaa asunnosta. Pienissä remonteissa haitta-aika jää kuitenkin vain muutaman päivän mittaiseksi, ja remontti voi asbestipurun jälkeen jatkua normaalisti.

Huolimatta siitä, että remontin hinnan nousu asbestikartoituksen takia voi harmittaa, on asbestikartoitus kuitenkin pakollinen. Itse asbestikartoituksen maksaa joko osakas itse, taloyhtiö tai molemmat yhdessä, riippuen siitä onko kyseessä huoneiston vaatima kunnossapitotyö vai asukkaan iloksi tehty muutostyö. Lopullinen ratkaisu asbestikartoituksen maksajaan löytyy taloyhtiön yhtiöjärjestysmääräyksestä.

Vaikka asbestin löytyminen viivästyttää remonttia ja monimutkaistaa tilannetta, ei hinnan ja ajan menetystä kuitenkaan kannata murehtia. Kun vaakakupissa painavat asbestin haitat, on helppo ymmärtää, miksi nykyiseen asbestilainsäädäntöön on päädytty. Asbestikartoitus on halpa vakuutus näkymätöntä ja syöpää aiheuttaa asbestipölyä vastaan. Kun se on kunnossa, voi kokemattomampikin remontoija tarttua vasaraan huoletta.

 


jaa